Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Ο Πολιτιστικός Συλλογος Χάλκης εκφράζοντας για ακόμη μία φορά την αγάπη του και το ενδιαφέρον του για την ιστορία και τον Πολιτισμό του τόπου μας, πραγματοποίησε εκδρομή στο Λαογραφικό Μουσείο της Λάρισας την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014. Θεωρώντας σημαντική την επαφή από μικρή ακόμη ηλικία με στοιχεία της ταυτότητάς μας, μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου συνόδεψαν τα παιδικά χορευτικά τμήματά του σ'αυτό τον σημαντικό για την πόλη της Λάρισας χώρο. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν την πολύ σημαντική έκθεση παραδοσιακών μουσικών οργάνων από όλη την Ελλάδα, που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο Μουσείο και αποτελεί προσωπική συλλογή του μουσικολόγου κυρίου Φοίβου Ανωγειανάκη. Επιπλέον, επισκέφτηκαν και τις υπόλοιπες σταθερές εκθέσεις του Μουσείου, βλέποντας  παραδοσιακές  φορεσιές από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και μεταγενέστερους τρόπους ένδυσης, καθώς επίσης και τα είδη οικιακής χρήσης και εργασίας που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, διάφορα εκκλησιαστικά είδη, ένα ολόκληρο στημμένο φαρμακείο, το πρώτο Χημείο που λειτούργησε στη Λάρισα με ιδιοκτήτη τον κύριο Γεώργιο Γουργιώτη, ένα εργαστήρι πυλού και ένα παραδοσιακό καφενείο. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με όλα όσα είδαν στο Μουσείο, προσθέτοντας ένα ακόμη λιθαράκι στις γνώσεις τους. 

 

 

Υπό έκδοση βρίσκεται το νέο βιβλίο του συλλόγου μας το οποίο αποτελεί συνέχεια της ημερίδας που έγινε στις 10.12.2011 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας με τίτλο της ημερίδας «Ανασυνθέτοντας τον ενδυματολογικό  χάρτη της Ανατολικής Θεσσαλίας (19ος – αρχές 20ου αιώνα) – Τα πρώτα πορίσματα της αρχειακής και επιτόπιας έρευνας).

Οι φορεσιές που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα αυτή ήταν από τις περιοχές της Ανατολής (εισηγ. Βαφειαδάκη Αγγελική), του Στεφανοβικείου (εισηγ. Μανούσιος Στάθης), του Πηλίου (εισηγ. Βασιλική Τράκη), των Φαρσάλων (εισηγ. Θανάσης Καρατόλιας), του Αλμυρού (εισηγ. Κώστας Γκουντάρας), της Σπηλιάς και της Χάλκης (εισηγ. Σωτήρης Καραβασίλης. Την εκδήλωση είχε προλογίσει η κ. Νάντια Μαχά Διδάκτωρ Λαογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και την επιμέλεια της βραδυάς είχε ο κ. Καραβασίλης Σωτήρης .

 

Το βιβλίο αυτό, λοιπόν, πραγματεύεται τόσο τα πρακτικά της προαναφερθείσας ημερίδας  καθώς και τα αποτελέσματα μιας επιπλέον έρευνας σε άλλες πριοχές της Ανατολικής Θεσσαλίας που μέχρι σήμερα ήταν ανεξερεύνητες.

Απο την φιλανθρωπική μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο 'Ετερόκλητοι χορευτικοι βηματισμοί" που διοργάνωσαν οι Πολιτιστικοί σύλλογοι Χάλκης, Αβέρωφ, Φιλιππούπολης, Πυργετού, Γλαύκης, Συκουρίου. Τα τμήματα του,παραδοσιακού χορού ενηλίκων με υπεύθυνο τον Σωτήρη Καραβασίλη, παραδοσιακου χορού ανηλίκων με υπεύθυνο τον Μιχάλη Τσακνακη και χορωδιας με υπεύθυνο τον Γιώργο Τερζούδη,του Πολιτιστικού συλλόγου Χάλκης παρουσίασαν χορούς και τραγούδια της Ανατολικής Θεσσαλιας. Το τραγούδι της εισαγωγής ειναι απο την Αγαθη Μπαντισουλη μαθητρια βιολιου με καθηγητη τον Λευτερη Γαλλο.

An error occured during parsing XML data. Please try again.