Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

εισαγωγη

εισαγωγη

Κάθε γενιά ανθρώπων με τον δικό της τρόπο αισθάνεται τον κόσμο, προσπαθεί να τον γνωρίσει, στοχάζεται, επινοεί και πράττει. Την αισθηση της του κόσμου, τη γνώση και τα έργα της τα παραδίδει στην επόμενη. Εκείνη με τη σειρά της πάνω στην συγκομιδή που κληρονόμησε προσθέτει τη δική της. Όλος αυτός ο πλούτος είναι η παράδοση.

Το έργο του λαϊκού πολιτισμού είναι ομαδικό γιατί εκφράζει από την αρχή κοινές αντιλήψεις αλλά και γιατί δεν σφραγίζεται, δεν κλείνει μόλις φύγει από τα χέρια του δημιουργού του. Περνάει στην χρήση των πολλών που το κατεργάζονται και το προσαρμόζουν ακόμα περισσότερο στο κοινό αίσθημα. Έτσι στο λαϊκό πολιτισμό η τέχνη, η σοφία, τα τραγούδια, ο χορός δεν είναι προνόμια λίγων αλλά κατόρθωμα πολλών.

 

Η λαϊκή παράδοση όλων των λαών πηγάζει από παμπάλαια χρόνια. Οι ιδιαίτερες μορφές της καθορίζονται πάντα από τις ιστορικές περιπέτειες της κάθε εθνότητας. Σε πολύ παλιά χρονικά φτάνει κανείς όταν αναζητήσει τις ρίζες της Ελληνικής λαϊκής παράδοσης. Πανάρχαιοι φόβοι, μύθοι, δοξασίες, έθιμα διατηρούνται παραλλάζοντας ολοένα από το μακρινό παρελθόν ως την εποχή μας. Και τα λίγα όμως στοιχεία που έχουμε φτάνουν για να διαπιστώσουν πως η νεοελληνική παράδοση έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια.

Έτσι και τότε η μάνα τραγουδούσε την «καταβαυκάληση» για να κοιμίσει το μωρό, η χαρά του γάμου εκφραζόταν με τον «υμέναιο», ο πόνος του θανάτου γινόταν «ολοφυρμός». Πλανόδιοι ραψωδοί έψαλλαν το θάμπωμα του ανθρώπου μπροστά στα κατορθώματα του ήρωα. Οι άνθρωποι διακοσμούσαν τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όχι μόνο για να τα έχουν αλλά και για να τα χαίρονται.

Στην νεοελληνική παράδοση οι «καταβαυκαλήσεις» γίνονται νανουρίσματα, ο «ολοφυρμός» μοιρολόι και οι Πλανόδιοι τραγουδιστές συνεχίζουν να τραγουδούν τα κατορθώματα των ηρώων που τώρα ονομάζονται κλεφταρματωλοί. Τα τραγούδια, οι χοροί, τα δρώμενα, οι εθιμικές πράξεις, περνώντας από γενιά σε γενιά και αλλάζοντας αδιάκοπα ζουν ως σήμερα και μας ορίζουν τους Έλληνες συνδέοντας τους τωρινούς μ τους παλαιότερους και τους αρχαίους.

 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΗΛΙΟΥΔΗΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ

Events

January 2018
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
 • Η φορεσια της Χαλκης
  Η φορεσια της Χαλκης


   Η Χάλκη εντάσσεται γεωγραφικά στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλίας, μία προνομιακή περιοχή  με μια εύφορη πεδιάδα, με τους ορεινούς όγκους του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου και με το λιμάνι του Βόλου από όπου γινόταν η διακίνηση  όλου του εμπορίου της Θεσσαλίας. Μέσα σε αυτό το  πλαίσιο...

  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Βιβλιο - Ο Σαγιας της Χαλκης
  Βιβλιο - Ο Σαγιας της Χαλκης

   

  Με γνώμονα πάντα την αγάπη μας για την παράδοση ξεκίνησε το 2005 μια έρευνα , το αποτέλεσμα της οποίας είναι το βιβλίο «ο Σαγιάς της Χάλκης» .Εφαλτήριο της έρευνας αποτέλεσε ένα κόσμημα (τεπές) και μια φωτογραφία, στην οποία κανείς από μας δεν ήξερε τι ακριβώς ήταν η φορεσιά που απεικόνιζε.

  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ετήσιες Εκδηλώσεις
  Ετήσιες Εκδηλώσεις

   ΘΕΟΦΑΝΙΑ

  Παραμονή των φώτων και μετά το πέρας του εσπερινού ομάδες των παιδιών του συλλόγου μας κρατώντας στα χέρια σταυρούς και εικόνες της βαπτίσεως κυρίως τραγουδούν τα κάλαντα στις γειτονίες του χωριού. Πρόκειται για ένα έθιμο που συνηθιζόταν στο χωριό μας και ο πολιτιστικός σύλλογος σε μια ...

  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ