Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Βιβλιο - Ο Σαγιας της Χαλκης

Βιβλιο - Ο Σαγιας της Χαλκης

 

Με γνώμονα πάντα την αγάπη μας για την παράδοση ξεκίνησε το 2005 μια έρευνα , το αποτέλεσμα της οποίας είναι το βιβλίο «ο Σαγιάς της Χάλκης» .Εφαλτήριο της έρευνας αποτέλεσε ένα κόσμημα (τεπές) και μια φωτογραφία, στην οποία κανείς από μας δεν ήξερε τι ακριβώς ήταν η φορεσιά που απεικόνιζε.

Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, ξεκίνησε η αναζήτηση προκειμένου να βρούμε τα ρούχα της φωτογραφίας. Έτσι έφτασε στα χέρια μας ένας σαγιάς ο οποίος ταίριαζε τόσο με της ανεπίσημες περιγραφές που είχαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή,  όσο και με τα ρούχα της φωτογραφίας.

      Η έκπληξη και η χαρά μας ήταν μεγάλη, γιατί κανείς δεν πίστευε πως η Χάλκη είχε δική της φορεσιά. Ο σαγιάς αυτός μας έδωσε την ώθηση  να ψάξουμε κι άλλο, καθώς επίσης και την πίστη ότι υπάρχουν κι άλλα κομμάτια της φορεσιάς ,γεγονός που  αποτέλεσε  την αρχή μιας πιο εντατικής έρευνας, η οποία μέρα με τη μέρα έφερνε στο φως καινούρια στοιχεία. Έτσι, άρχισε να ξετυλίγεται το γαϊτανάκι της φορεσιάς μας.

    Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε στη συλλογή του συλλόγου μας, τρεις ολοκληρωμένες αυθεντικές φορεσιές και  ένα μεγάλο αριθμό από αυθεντικά κομμάτια της φορεσιάς, όπως σαγιάδες, μαντήλια, ποδιές .Το γεγονός αυτό μας κάνει να είμαστε πολύ ευτυχείς που όλος αυτός «ο θησαυρός» ήρθε στο φως.

Συντονιστής της όλης έρευνας και καταγραφής ήταν ο κ.Καραβασιλης Σωτήρης, χοροδιδάσκαλος στα τμήματα του συλλόγου μας, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη βοήθειά του και την πίστη του σε μας.

…….Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τον πολιτιστικό σύλλογο Χάλκης και από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της Λάρισας( βιβλιοπωλείο «ΑΡΜΟΣ», βιβλιοπωλείο «ΓΝΩΣΗ»), στη τιμή των δεκαπέντε ευρω.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ….